piątek, czerwca 10, 2016

PRZEPIS NA TORT BEZOWY Z TRUSKAWKAMI

Witajcie,


Na kolejne 18 urodziny mojego męża postanowiłam przygotować mu niespodziankę. Przyznam szczerze, że powstał trochę spontanicznie, bo wpadłam na niego przypadkiem przeglądając to co mam akurat w domu. Z połączenia naprawdę niewielu składników powstał tort bezowy z masą kajmakową i truskawkami. Wyszedł niebotycznie słodki i przepyszny. Lekka kwasowość truskawek idealnie przełamała słodycz kajmakowego kremu i bezy. Uwierzcie mi to przepyszne połączenie! Mój mąż skłonny był nawet wylizywać talerze.



SKŁADNIKI


2 Spody bezowe

6 białek w temperaturze pokojowej
300 g cukru pudru
2 łyżki cukru
1 łyżeczka białego octu winnego
szczypta soli

Krem

1 puszka masy kajmakowej
śnieżka lub kremówka

Dekoracja

świeże truskawki




PRZYGOTOWANIE


Spody bezowe


W pierwszej kolejności zaczynamy od przygotowania papieru do pieczenia pod blaty bezowe. Robimy to odrysowując na papierze dwa koła od dna naszej tortownicy. Wycięte koła układamy na blasze, Zaczynamy nagrzewać piekarnik do 180 stopni. Białka wlewamy do dużej miski, wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 1 łyżeczkę octu a następnie wsypujemy po 1 łyżeczce cukru cały czas miksując. Gdy już dodamy cały cukier ubijamy białka do momentu, aż masa zacznie błyszczeć. Masę dzielimy na dwie części i wkładamy na przygotowany wcześniej papier. Spody wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, a po ok. 5 minutach zmniejszając temperaturę do 140 stopni i piec 90 minut. Beza powinna się przyrumienić i delikatnie popękać. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy na kilka godzin lub całą noc do wystygnięcia. Przyznam szczerze, że odkąd piekę bezę właśnie z tego przepisu zaczęła mi w końcu wychodzić.



Masa kajmakowa


Śnieżkę ubijamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, natomiast kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy masę kajmakową z puszki i miksujemy do połączenia się składników.

Składanie


Pomiędzy dwa spody bezowe wkładamy 3/4 porcji kremu. Pozostałą 1/4 porcję kremu nakładamy na wierzch i dekorujemy plastrami truskawek. Dodatkowo plastrami truskawek możemy wyłożyć pierwszy spód bezowy tuż przed nałożeniem na niego solidnej porcji kremu kajmakowego. Ja tort robiłam jeszcze przed sezonem truskawkowym i użyłam do niego mrożonych truskawek, który puściły soki i wodę widoczne na zdjęciach.



_____________________________________________
POZDRAWIAM KATARZYNA


10 komentarzy:

Staram się odpowiadać na komentarze bezpośrednio pod postami ;)
Dziękuję za wszystkie komentarze :)
Będzie mi miło jeśli zaobserwujesz - daj znać a się odwdzięczę !