Witajcie,
W tym roku udało nam się wyhodować sporo młodej botwinki. Zamiast mrozić całość postanowiłam stworzyć coś świeżego i letniego, czyli jakieś sezonowe danie. I w ten sposób powstała sałatka z botwinką, burakami, jajkiem, tuńczykiem i oliwkami. Test czy liście botwinki można potraktować i użyć w sałatce zupełnie jak sałatę wyszedł moim zdaniem rewelacyjnie. Osobiście uwielbiam buraki więc po prostu zakochałam się w tej sałatce.
SKŁADNIKI
liście botwinki
2 buraki
jajka
oliwki
tuńczyk w puszce
pieprz i sól
składniki na dresing
2 łyżki musztardy (ja użyłam zwykłej musztardy sarepskiej ale może być każda inna np. rosyjska czy francuska)
2 łyżki oleju
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
W pierwszej kolejności zajmujemy się przygotowaniem dresingu, mieszając ze sobą wszystkie składniki i odstawiamy na razie na bok, aby wszystkie składniki się połączyły i przegryzły razem. Buraki owijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200 stopniach przez 45 - 60 min. w zależności od wielkości buraków. W tym czasie rwiemy liście botwiny na mniejsze części a łodyżki drobno siekamy. Tak przygotowaną botwinę przekładamy do miski, mieszamy z 3/4 dresingu i przekładamy na talerze. Upieczone buraki obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze plasterki i układamy na botwinie. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na ćwiartki i dokładamy do sałatki. Tuńczyka odsączamy, dzielimy na mniejsze części i posypujemy nim sałatkę. Tak samo robimy z oliwkami, które odsączamy i w całości dodajemy do sałatki. Całość wykańczamy solą, pieprzem i polewamy resztą dresingu. Smacznego!
_____________________________________________
POZDRAWIAM KATARZYNA
bardzo lubię połączenie jajka i tuńczyka, ale nie oliwek i buraka.
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na lekką sałatkę ;)
OdpowiedzUsuńzaczarowana-oczarowana.pl
Wyglada pysznie !! Pewnie tak smakuje ❤️
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńZ tuńczykiem, mniam. Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńBardzo fajna!
OdpowiedzUsuń