Witajcie,
Przepis na tą przekąskę dostałam od mojej koleżanki z pracy. Przyznam szczerze, że to właśnie w mojej nowej pracy poznałam sporo zdrowych i wegetariańskich przepisów i wkręciłam się w ich robienie. Mój Pan Mąż nie zawsze za tym przepada ale raz na jakiś czas można, a nawet trzeba. Chipsy z ciecierzycy przypadły mu jednak bardzo do gustu, a czasami nawet sam o nie prosi. To bardzo smaczny i zdrowy zamiennik niezdrowych (to trzeba przyznać) chipsów. Dzięki zastosowaniu ulubionych przypraw staje się rewelacyjną przekąską do filmów czy spotkań ze znajomymi. Dodatkowo ciecierzyca jest bardzo sycąca i idealnie chrupiąca, a wraz z sosami tworzy super połączanie.
SKŁADNIKI
ciecierzyca
ulubione przyprawy np. wędzona słodka papryka, tymianek, zioła prowansalskie, sól
oliwa
PRZYGOTOWANIE
Na dzień przed przygotowaniem chrupiącej ciecierzycy moczymy ją całą noc w wodzie. Następnie ciecierzycę gotujemy do miękkości. Kiedy już będzie nadawała się do jedzenie osuszamy ją, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy tak aby oliwa obtoczyła każdą ciecierzycę. Następnie dodajemy nasze ulubione przyprawy i ponownie dokładnie mieszamy, aby tym razem każde ziarenko pokryło się przyprawami. Tak przyprawioną ciecierzycę wysypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 20 - 30 min. do momentu kiedy ciecierzyca będzie chrupiąca i przyrumieniona. Dobrze w takim wypadku jest piec z funkcją termoobiegu.
__________________________________________
POZDRAWIAM KATARZYNA
jak na razie ciecierzycę jadłam tylko gotowaną.
OdpowiedzUsuńzachęcam do spróbowania w takim wydaniu, jest naprawdę pyszna :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nie jadłam nigdy ciecierzycy. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, bo z zamiarem się już zanoszę od dawna. Polecam też czipsy z obierek po ziemniakach;)
OdpowiedzUsuńja też dopiero przy okazji tych chipsów i przyznam, że mi posmakowała :)
OdpowiedzUsuńo! koniecznie muszę spróbować! :) tak po prostu się je przyprawia i smaży/piecze tak??
OdpowiedzUsuńAhhhh gdybym tylko miała akurat cieciorkę w domu, to już bym była w kuchni i wypróbowywała przepis :) Fajny pomysł na zdrową i ciekawą przekąskę :) Muszę go podrzucić moim koleżankom- dietetyczkom :)
OdpowiedzUsuńObierki mieszam z oliwą, papryką, solą i pieprzem i wrzucam na papier do pieczenia i do piekarnika. 10/15 minut na 180 stop. Zależy jak bardzo lubisz chrupkie:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować! Zawsze te obierki wyrzucałam, a tutaj można je fajnie wykorzystać. Spróbuje jak mi to zasmakuje :)
OdpowiedzUsuńja od teraz zawsze mam w domu paczuszkę :)
OdpowiedzUsuńStraszną mam ochotę na taką :)
OdpowiedzUsuńnic tylko robić ;D
OdpowiedzUsuńSuper smacznie, zdrowo i szybko! :) Robię bardzo podobną ciecierzycę. Podaje ją jako przekąskę lub dodatek do dania głównego :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, pożywne i niezwykle smakowite chipsy :) <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam ich smak :-)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się to połączeni smacznie i zdrowo :d a jaką podobą?? przepis poprosze!! :)
OdpowiedzUsuńdziekuje! :)
OdpowiedzUsuńja również :)
OdpowiedzUsuń