niedziela, listopada 20, 2016

PRZEPIS NA CHIPSY Z CIECIERZYCY

chipsy z ciecierzycy

Witajcie,


Przepis na tą przekąskę dostałam od mojej koleżanki z pracy. Przyznam szczerze, że to właśnie w mojej nowej pracy poznałam sporo zdrowych i wegetariańskich przepisów i wkręciłam się w ich robienie. Mój Pan Mąż nie zawsze za tym przepada ale raz na jakiś czas można, a nawet trzeba. Chipsy z ciecierzycy przypadły mu jednak bardzo do gustu, a czasami nawet sam o nie prosi. To bardzo smaczny i zdrowy zamiennik niezdrowych (to trzeba przyznać) chipsów. Dzięki zastosowaniu ulubionych przypraw staje się rewelacyjną przekąską do filmów czy spotkań ze znajomymi. Dodatkowo ciecierzyca jest bardzo sycąca i idealnie chrupiąca, a wraz z sosami tworzy super połączanie.

chipsy z ciecierzycy


SKŁADNIKI


ciecierzyca
ulubione przyprawy np. wędzona słodka papryka, tymianek, zioła prowansalskie, sól
oliwa

chipsy z ciecierzycy


PRZYGOTOWANIE


Na dzień przed przygotowaniem chrupiącej ciecierzycy moczymy ją całą noc w wodzie. Następnie ciecierzycę gotujemy do miękkości. Kiedy już będzie nadawała się do jedzenie osuszamy ją, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy tak aby oliwa obtoczyła każdą ciecierzycę. Następnie dodajemy nasze ulubione przyprawy i ponownie dokładnie mieszamy, aby tym razem każde ziarenko pokryło się przyprawami. Tak przyprawioną ciecierzycę wysypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 20 - 30 min. do momentu kiedy ciecierzyca będzie chrupiąca i przyrumieniona. Dobrze w takim wypadku jest piec z funkcją termoobiegu.

chipsy z ciecierzycy

chipsy z ciecierzycy

chipsy z ciecierzycy

chipsy z ciecierzycy

chipsy z ciecierzycy


__________________________________________
POZDRAWIAM KATARZYNA

18 komentarzy:

  1. jak na razie ciecierzycę jadłam tylko gotowaną.

    OdpowiedzUsuń
  2. zachęcam do spróbowania w takim wydaniu, jest naprawdę pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że nie jadłam nigdy ciecierzycy. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować, bo z zamiarem się już zanoszę od dawna. Polecam też czipsy z obierek po ziemniakach;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja też dopiero przy okazji tych chipsów i przyznam, że mi posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o! koniecznie muszę spróbować! :) tak po prostu się je przyprawia i smaży/piecze tak??

    OdpowiedzUsuń
  7. Ahhhh gdybym tylko miała akurat cieciorkę w domu, to już bym była w kuchni i wypróbowywała przepis :) Fajny pomysł na zdrową i ciekawą przekąskę :) Muszę go podrzucić moim koleżankom- dietetyczkom :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Obierki mieszam z oliwą, papryką, solą i pieprzem i wrzucam na papier do pieczenia i do piekarnika. 10/15 minut na 180 stop. Zależy jak bardzo lubisz chrupkie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Koniecznie muszę spróbować! Zawsze te obierki wyrzucałam, a tutaj można je fajnie wykorzystać. Spróbuje jak mi to zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja od teraz zawsze mam w domu paczuszkę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Straszną mam ochotę na taką :)

    OdpowiedzUsuń
  12. My Chcemy Jeść9 grudnia 2016 12:27

    Super smacznie, zdrowo i szybko! :) Robię bardzo podobną ciecierzycę. Podaje ją jako przekąskę lub dodatek do dania głównego :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kulinarne Inspiracje Futki9 grudnia 2016 12:48

    Świetne, pożywne i niezwykle smakowite chipsy :) <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam ich smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. podoba mi się to połączeni smacznie i zdrowo :d a jaką podobą?? przepis poprosze!! :)

    OdpowiedzUsuń

Staram się odpowiadać na komentarze bezpośrednio pod postami ;)
Dziękuję za wszystkie komentarze :)
Będzie mi miło jeśli zaobserwujesz - daj znać a się odwdzięczę !