Witajcie,
Ostatnio bardzo polubiłam wegetariańskie dania. Dużo pojawia się na naszych obiadach ciecierzycy, soczewicy i przede wszystkim dużo warzyw. Potrawa, którą widzicie na zdjęciu pierwotnie miała być zupą jednak z powodu tego, że dałam więcej warzyw (co było celem zamierzonym) powstało pyszne warzywne danie w rodzaju potrawki czy bigosu. Osobiście uwielbiam pomidory i cukinie dlatego to danie doskonale i idealnie trafia w moje kubki smakowe.
SKŁADNIKI
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 duża cebula
2 średniej wielkości cukinie
4 ząbki czosnku
pomidory z puszki krojone
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 marchewki
przyprawy (sól, pieprz, tymianek,oregano)
PRZYGOTOWANIE
Dzień wcześniej zajmujemy się przygotowaniem ciecierzycy. W tym celu moczymy ją w wodzie przez min. 10 - 12 godzin. Następnie ciecierzycę gotujemy w osolonej wodzie, aż stanie się miękka. Ugotowaną odcedzamy i na razie odstawiamy. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy. Marchewkę obieramy. Umyta cukinię oraz marchewkę kroimy w większą kostkę. Gdy wszystko mamy już przygotowane możemy zająć się główną częścią gotowania. Posiekaną cebulę oraz czosnek podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju, kiedy cebula już się zeszkli dodajemy marchewki i chwilę je podsmażamy. W następnej kolejności dodajemy cukinię i całość jeszcze chwilę podsmażamy, mieszając aby nic nie przypalić. Dolewamy ok. 2 szklanki wody i całość dusimy jeszcze trochę. Na sam koniec do warzyw dokładamy pomidory z puszki i wszystkie warzywa dokładnie mieszamy. Całość gotujemy aż warzywa zmiękną. Ja dla smaku lubię jeszcze dodać ok. 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Przyprawiamy wszystko do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz oregano. Na sam koniec warzywny gulasz mieszamy z wcześniej ugotowaną ciecierzycą i razem z nią podajemy.
__________________________________________________
POZDRAWIAM KATARZYNA
Ale smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Równie smacznie smakuje :D
OdpowiedzUsuńTa propozycja jest dokładnie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńpiękne kolory, takiej wersji cukinii jeszcze nie jadłam. ja najczęściej robię warzywne leczo lub cukinię ala bigos
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńMyślę, że to właśnie coś w typie leczo. Brakowała mi słowa właśnie - dziękuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tego typu warzywne dania. Twoje wygląda mega apetycznie:D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńU mnie również dominuje ostatnio kuchnia wege ;) Pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńSkuszę się, bo bardzo lubię cukinię w różnych smakowych wydaniach. :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuńja też bardzo ją lubię :)
OdpowiedzUsuńNoooo narobiłaś mi smaku, nie powiem, aż ślinka leci! Pyszne, zdrowe, kolorowe - zrobię!
OdpowiedzUsuń