wtorek, listopada 29, 2016

PRZEPIS NA CUKINIE Z CIECIERZYCĄ W POMIDORACH

Witajcie,


Ostatnio bardzo polubiłam wegetariańskie dania. Dużo pojawia się na naszych obiadach ciecierzycy, soczewicy i przede wszystkim dużo warzyw. Potrawa, którą widzicie na zdjęciu pierwotnie miała być zupą jednak z powodu tego, że dałam więcej warzyw (co było celem zamierzonym) powstało pyszne warzywne danie w rodzaju potrawki czy bigosu. Osobiście uwielbiam pomidory i cukinie dlatego to danie doskonale i idealnie trafia w moje kubki smakowe.


SKŁADNIKI


1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 duża cebula
2 średniej wielkości cukinie
4 ząbki czosnku
pomidory z puszki krojone
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 marchewki
przyprawy (sól, pieprz, tymianek,oregano)



PRZYGOTOWANIE


Dzień wcześniej zajmujemy się przygotowaniem ciecierzycy. W tym celu moczymy ją w wodzie przez min. 10 - 12 godzin. Następnie ciecierzycę gotujemy w osolonej wodzie, aż stanie się miękka. Ugotowaną odcedzamy i na razie odstawiamy. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy. Marchewkę obieramy. Umyta cukinię oraz marchewkę kroimy w większą kostkę. Gdy wszystko mamy już przygotowane możemy zająć się główną częścią gotowania. Posiekaną cebulę oraz czosnek podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju, kiedy cebula już się zeszkli dodajemy marchewki i chwilę je podsmażamy. W następnej kolejności dodajemy cukinię i całość jeszcze chwilę podsmażamy, mieszając aby nic nie przypalić. Dolewamy ok. 2 szklanki wody i całość dusimy jeszcze trochę. Na sam koniec do warzyw dokładamy pomidory z puszki i wszystkie warzywa dokładnie mieszamy. Całość gotujemy aż warzywa zmiękną. Ja dla smaku lubię jeszcze dodać ok. 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Przyprawiamy wszystko do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz oregano. Na sam koniec warzywny gulasz mieszamy z wcześniej ugotowaną ciecierzycą i razem z nią podajemy.






__________________________________________________
POZDRAWIAM KATARZYNA

13 komentarzy:

  1. Dziękuję :) Równie smacznie smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta propozycja jest dokładnie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne kolory, takiej wersji cukinii jeszcze nie jadłam. ja najczęściej robię warzywne leczo lub cukinię ala bigos

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że to właśnie coś w typie leczo. Brakowała mi słowa właśnie - dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię tego typu warzywne dania. Twoje wygląda mega apetycznie:D

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie również dominuje ostatnio kuchnia wege ;) Pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Skuszę się, bo bardzo lubię cukinię w różnych smakowych wydaniach. :)

    OdpowiedzUsuń

Staram się odpowiadać na komentarze bezpośrednio pod postami ;)
Dziękuję za wszystkie komentarze :)
Będzie mi miło jeśli zaobserwujesz - daj znać a się odwdzięczę !