środa, kwietnia 30, 2014

PRZEPIS NA KLOPSA

KLOPS

Witajcie,


Dzisiaj coś, co dobrze pamiętam z rodzinnego domu. Już ślinka cieknie mi na samą myśl. Niby prosta rzecz, a tak bardzo smakowała mi jak mama robiła go w domu. Mowa oczywiście o naszej wersji klopsa, naszej ponieważ z tego co wiem klopsa robi się chyba z jajkiem w środku. Pieczone mięso mielone, niby z pozoru nudne i proste ale mama piekąc go, rewelacyjnie dodawała przyprawy tak, że mogłabym go jeść i jeść.


KLOPS

SKŁADNIKI

1 kg mielonego mięsa
2 bułki kajzerki
2 jajka
2 - 3 łyżki bułki tartej
cebule
czosnek
papryka słodka
papryka ostra
imbir
pietruszka
sól
pieprz

WYKONANIE


Cała filozofia klopsa jest bardzo prosta. Ponieważ wszystkie wymienione składniki po prostu ze sobą dokładnie mieszamy ręką. Cała magia zaczyna się tak naprawdę w momencie dodawania przypraw ponieważ to one w głównej mierze niosą smak tej potrawy. Mięso przekładamy do form keksowych wysmarowanych masłem i posypanych tartą bułką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godz., pieczemy do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, pieczeń odstawiamy na kilka minut do ,,uspokojenia". 

KLOPS

__________________________________________
POZDRAWIAM KATARZYNA

21 komentarzy:

  1. Wygląda super, już zapisałam przepis do ulubionych i muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam wygląda smakowicie :) Takiej wersji nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smacznie, ale jakoś nie przepadam za takimi daniami ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O proszę, moja mama też robiła takie klopsy a ja o tym prostym przepisie zupełnie zapomniałam.

    OdpowiedzUsuń
  5. nie cierpie mielonego ale to bym zjadła ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pysznie. :)
    Obserwuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie robiłam , a zjadła bym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie wygląda :) nigdy jeszcze nie robiłam klopsa

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jadłam w wersji z jajkiem, ale nie zachwycał mnie jakoś szczególnie, pewnie to kwestia tak jak mówisz odpowiedniego doprawienia. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Hmm wygląda smakowicie,ale przyznam,że jeszcze nigdy nie jadłam ;) Pora to zmienić i wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jadłam kiedyś coś podobnego, tylko że przepis był bardziej skomplikowany ;) Twoja wersja klopsa bardziej mi odpowiada, wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Szczerze to nigdy nie jadłam, ciekawe jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  13. Szukałem podobnego przepisu i już teraz wiem co zrobię niebawem na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pokusiłaś, będę robić klopsa, nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Swietny przepis, dobrze, ze mi o nim przypomnialas, kiedys robilam takiego klopsa czesciej i troszke inaczej. Teraz wyprobuje w/g Twojego przepisu, Kasiu:)
    Masz racje, ze przyprawy decyduja o calym smaku pieczeni !

    Dziekuje za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:)

    Dziekuje za

    OdpowiedzUsuń
  16. No powiem Ci szczerze, że teraz to dopiero się zrobiłam głodna... :D! Pyszności.

    OdpowiedzUsuń

Staram się odpowiadać na komentarze bezpośrednio pod postami ;)
Dziękuję za wszystkie komentarze :)
Będzie mi miło jeśli zaobserwujesz - daj znać a się odwdzięczę !