Witajcie,
Ostatnio mam fazę na lekkie sałatki. Mogłabym je jeść bez przerwy. Świeże warzywa, same czy z to z serem czy kurczakiem, delikatnie skropione jakimś lekkim sosem to ostatnio rozkosz dla mojego podniebienia. Czasami na szybko na kolację, a czasami długo dopracowywane wyszperane gdzieś w sieci. Kiedyś robiłam je często ostatnio jednak ta intensywność spadła, a szkoda.
Na ostatnią kolację zainspirowana przepisem na stronie Kwesia Smaku, którą zresztą uwielbiam zarówno za jakość smakowitych zdjęć jak i rewelacyjne przepisy, stworzyłam przepyszną sałatkę. Warzywa i kurczak w miodowo musztardowym sosie - to nie mogło się nie udać.
SKŁADNIKI
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki miodu
2 łyżki octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
sałata, roszponka, rukola
pomidory koktajlowe
ser feta
sól morska
pieprz
2 łyżki majonezu
PRZYGOTOWANIE
W pierwszej kolejności zajmujemy się przygotowaniem piersi z kurczaka, aby zdążyła nam przejść tym miodowo musztardowym smakiem. Oczyszczamy ją z błonek oraz kostek a następnie nacinamy nożem. Tak przygotowaną pierś przekładamy do większej miski i oprószamy solą morska oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy do niej składniki na marynatę czyli 2 łyżki musztardy francuskiej, 2 łyżki miodu, 2 łyżki octu winnego oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Dokładnie wsmarowujemy składniki w nasza pierś, a następnie odkładamy ja do zamarynowania. Ja swoją naszykowałam koło południa, a sałatkę przyrządzałam wieczorem.
Gdy pierś już się nam zamarynuje nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę lub naczynie żaroodporne przekładamy pierś razem z całą pozostałą marynata i pieczemy ok. 20 minut. Gdy pierś już nam się upiecze nie kroimy jej od razu, a dajemy jej odpocząć. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Kroimy pomidorki, oliwki i ser fetę. Następnie kroimy pierś z kurczaka na kawałki. i wkładamy ją wraz z rukolą, serem feta, pomidorkami oraz oliwkami do dużej miski. Część pomidorków oraz oliwek możemy zostawić do posypania sałatki na wierzchu. Kiedy włożymy już wszystkie składniki do miski dodajemy do niej majonez i całość mieszamy. Na talerzu układamy sałatkę i dokładamy pozostałe pomidorki oraz oliwki.
__________________________________________
POZDRAWIAM KATARZYNA
rewelacja, piękne i na pewno przepyszne danie
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, ale ja jednak za smakami miodowymi nieprzepadam :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje, dziękuję :)
UsuńMniam!! Aż idę coś zjeść :D
OdpowiedzUsuńSmacznego ;p
Usuń