środa, października 28, 2015

PRZEPIS NA ORZEŹWIAJĄCĄ KASZĘ KUSKUS Z WARZYWAMI

Witajcie,


Często mam ochotę na coś szybkiego, łatwego do zrobienia i lekkiego. Kiedy jest to dodatkowo coś kreatywnego i nowego to jeszcze lepiej. Niedawno w programie Top Chef, w którym w jednym z odcinków tematem przewodnim była kasza, jeden z kucharzy przyrządzał bardzo ciekawą potrawę, która mnie zaintrygowała. Mowa o "tabuli" (nie wiem czy dobrze odmieniam). Postanowiłam od razu wyszperać przepis w Internecie i przyrządzić go na obiad. I tak zainspirowana przepisem na stronie odczaruj gary udało mi się stworzyć coś pysznie orzeźwiającego na obiad. 



Ale od początku - co to jest Tabula?


Jest to rodzaj sałatki lizbońskiej na bazie kuskus i warzyw, dzięki którym jest cudownie kolorowa. Dzięki mięcie i cytrynie ma rewelacyjnie orzeźwiający smak. Jest pyszna zarówno sama jak i jako dodatek do mięsa. Najbardziej bogaty i intensywny smak ma, kiedy wchłonie wszystkie soki z warzyw. Pachnie i smakuje rewelacyjnie.



Postanowiliśmy, zatem z mężem przygotować właśnie coś takiego, coś innego, co tak naprawdę nie gościło do tej pory na naszym stole. Zaintrygowała nas potrawa, ale postanowiliśmy dokonać w niej kilka zmian. Brakowało nam trochę zielonego kolorku, więc dodaliśmy rukole, której oczywiście w oryginale nie ma. Tabula wyszła przepyszna. Zdrowa, sycąca i orzeźwiająca. Tak naprawdę już po kilku kęsach czułam się przyjemnie najedzona. Na pewno powtórzymy ją w okresie letnim, jako dodatek do mięsa z grilla.

SKŁADNIKI

(duża porcja)

opakowanie kaszy kuskus
6 pomidorów
2 zielone ogórki
1 duża cebula
2 czerwone papryki
cytryna
sałata roszponka
10 łyżek oliwy z oliwek (my użyliśmy trochę więcej)
natka pietruszki
świeża mięta
kolendra lub natka pietruszki
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE


Kuskus przygotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Zwykle polega to na wsypaniu kaszy do dostatecznie dużej miski (kasza pęcznieje i zwiększa swoją objętość), zalaniu jej wrzącą wodą i odstawieniu na kilka lub kilkanaście minut. Po tym czasie kasza spęcznieje, a jeśli pozostanie nadmiar wody trzeba ją odlać. Pomidory zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 1 min. Po tym czasie zalewamy je zimną woda i obieramy ze skórki. Tak przygotowane pomidory kroimy następnie w kostkę, dodajemy do kaszy i mieszamy razem. Ogórki obieramy, również kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów z kaszą. To samo robimy z papryką i cebulą - kostka i do kaszy. Do kaszy z warzywami my dodaliśmy również wspomnianą roszponkę. Kiedy wszystkie warzywa mamy już pokrojone i dodane do kaszy zajmujemy się cytryną. Zalewamy ją wrzątkiem, osuszamy, kroimy na pół i wyciskamy sok do naszej kaszy. Wszystko zalewamy następnie oliwą z oliwek i mieszamy. Kasze posypujemy ziołami, mieszamy i na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę możemy jeść od razu lub wstawić do lodówki do przegryzienia, aż kasza nasiąknie smakiem wszystkich warzyw.







__________________________________________
POZDRAWIAM KATARZYNA

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Staram się odpowiadać na komentarze bezpośrednio pod postami ;)
Dziękuję za wszystkie komentarze :)
Będzie mi miło jeśli zaobserwujesz - daj znać a się odwdzięczę !