środa, listopada 18, 2015

PRZEPIS NA ZUPE KREM Z BIAŁYCH WARZYW

Witajcie,


Ostatnio jestem wielką fanką zup krem. Kiedyś nie jadłam i nie robiłam ich w ogóle. W moim rodzinnym domu raczej nie gościły przez co i ja za często się do nich nie przymierzałam. Kiedy jednak raz spróbowałam, teraz coraz częściej do nich wracam. I niedawno przyszedł właśnie czas na kolejną. Kilka razy widziałam jak w tych "znanych" programach kulinarnych szefowie robili zupę krem z białych warzyw. Wyglądała bardzo smacznie i aromatycznie więc postanowiłam jej spróbować. Przepis znalazłam na stronie Kuchnia-Marty i to na nim się wzorowałam. Swoją drogą znajdują się tam rewelacyjne przypisy i jeszcze piękniejsze zdjęcia. Jak ja bym chciała umieć tak pięknie fotografować potrawy.

Zupa ma rewelacyjny smak, a zapachy, które się unoszą przy jej przyrządzaniu są tak pyszne, że tylko podsycają apetyt. Zapach samych warzyw już przy obieraniu jest dla mnie rewelacyjny, a co dopiero mówić o zapachu duszonych w mleku warzyw. To musiało się udać. 

Niesamowitym odkryciem są dla mnie w tym przepisie chipsy z pietruszki. Podsmażone na oleju mają rewelacyjny słodkawy smak. Są po prostu przepyszne. Nie tylko smakują ale też stanowią bardzo fajny i oryginalny element dekoracyjny potrawy. Przyznam szczerze, że dla mnie smakują nawet lepiej niż zwykłe chipsy ze sklepu. Dzięki temu przepisowi poznałam nowy smak i wiem, że te chrupiące pietruszki będę robić jeszcze nie raz.



SKŁADNIKI NA KREM


ROSÓŁ DROBIOWY
0,5 SELERA KORZEŃ
3 KORZENIE PIETRUSZKI
3 ZIEMNIAKI
1 BIAŁA CZĘŚĆ PORA
MASŁO
SZKLANKA MLEKA
2-3 ZĄBKI CZOSNKU
SÓL
PIEPRZ BIAŁY
GAŁKA MUSZKATOŁOWA
NATKA PIETRUSZKI

SKŁADNIKI NA CHIPSY Z PIETRUSZKI


3 PIETRUSZKI
OLEJ




PRZYGOTOWANIE


Rosół drobiowy


W moim przypadku rosół przygotowałam na dwóch udkach, marchewce, 4 sztukach ziela angielskiego, 3 sztukach liścia laurowego oraz oczywiście odrobinie soli i pieprzu. Pachniał rewelacyjnie i wyszedł bardzo smaczny dzięki czemu stanowił idealną podstawę dla zupy.

Zupa krem


Wszystkie warzywa obieram i myjemy. Ziemniaki, selera, pietruszkę oraz pora kroimy. Ziemniaki, selera i pietruszkę w kostkę natomiast pora w cienkie plasterki. W garnku rozpuszczamy trochę masła i wrzucamy do niego pokrojone warzywa. Wszystko podsmażamy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie wszystko zalewamy mlekiem. W ten sposób dusimy warzywa ok. 30 minut aż staną się miękkie (mnie to zajęło 40 minut). Po tym czasie wszystko zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Po upływie tego czasu już tylko miksujemy zupę na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem, a na samym końcu dekorujemy chipsami pietruszki i świeżą natką pietruszki.

Chipsy z pietruszki


Pietruszkę oczywiście obieramy i myjemy. Następnie kroimy ją na drobne podłużne plasterki ja zrobiłam to za pomocą obieraczki do warzyw. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na niej wcześniej przygotowaną pietruszkę na złoty kolor. Tak proste, że aż warte wypróbowania.

Smacznego!








__________________________________________
POZDRAWIAM KATARZYNA