Witam,
Bez żadnych ogródek: to ciasto mnie po prostu zachwyciło. Nie jest bardzo słodki i przepyszne. Dostałam je od bratowej Klaudii i przyznam szczerze, że przepis pochodzi z internetu, niestety nie wiem dokładnie z jakiej strony, dlatego też beż żadnego zmieniania, wrzucam go w całości takim jakim go dostałam. Ciasto nazywa się Nesquik i uwierzcie mi jest przepyszne. Nie za bardzo słodkie, lekko czekoladowe i po prostu obłędnie pyszne.
SKŁADNIKI
na 4 kruche blaty
300g mąki pszennej
3 łyżki kakao Nesquik
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g masła
2 jajka
50g cukru pudru
Biały biszkopt:
4 białka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
Krem:
4 żółtka
4 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy (bez cukru)
4 łyżki kakao Nesquik
4 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g masła
4 łyżki cukru pudru (jeśli lubicie słodkie masy, możecie dodać więcej cukru)
Polewa z białej czekolady:
200g białej czekolady
50g dobrej jakości masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Blaty ciasta kruchego:
Utrzeć masło z cukrem, dodając stopniowo całe jajka. Dodać pozostałe składniki, całość dobrze wyrobić (lub zmiksować). Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć, ciasto i podzielić na 4 równe części. Każdą część ciasta rozwałkować bardzo cieniutko, dlatego trzeba podsypywać co jakiś czas sporą ilością mąki. Rozwałkowane ciasto na papierze do pieczenia (wym. 30cm x 35 cm). Piec w 180 stopniach 10-15 minut. Należy upiec 4 takie blaty.
Biały biszkopt:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej. Całość delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni 15 min.
Krem Nesquik:
3 szklanki mleka zagotować, w pozostałej szklance mleka rozpuść budyń, kakao, mąkę i żółtka. Wlać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc palnika i mieszać intensywnie do zagotowania. Pogotować chwilę - do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawić do wystygnięcia. Następnie utrzeć masło z cukrem pudrem i stopniowo dodawać schłodzony budyń. (Jeśli uważacie, ze masa jest zbyt mało słodka możecie dodać więcej cukru). Gdyby masa była zbyt rzadka można dodać żelatynę (3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody)
Składanie ciasta:
ciasto - masa - ciasto - masa - biszkopt biały - masa - ciasto - masa - ciasto - krem - polewa
Polewa:
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, całość wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Chłodną polewą polać górę ciasta można posypać nesquikem lub starta czekoladą.
POZDRAWIAM KATARZYNA
a weź już jestem głodna:)
OdpowiedzUsuńprzepraszam ;p
UsuńCiasto wygląda bardzo ciekawie, efektownie, ale ze względu na moją niską tolerancję laktozy pewnie go nie zrobię :C Mogłoby u mnie spowodować niezłą rewolucję :c
OdpowiedzUsuńale nabrałam ochoty na słodkości :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :-) kradnę przepis ;-)
OdpowiedzUsuńsmakuje równie nieziemsko ;)
UsuńAż ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńznika szybciej niż pisanie tego posta :D
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ! ♥
OdpowiedzUsuńi równie pysznie smakuje! :)
UsuńMniami! <3
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, chętnie wypróbujemy kiedyś przepisu. Mniam ☺
OdpowiedzUsuńzachęcam! :)
UsuńKocham takie ciasta... moja słabość. :D
OdpowiedzUsuńmoja również ;p
UsuńWygląda super! .. zerknę po przepis :)
OdpowiedzUsuńMatko, zaśliniłam monitor :)
OdpowiedzUsuńCierpię..... ale przepis wrzuciłam na przyszłośc do zrobienia :)) kusicielka z Ciebie ;P
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Ciekawi tym bardziej, bo piszesz że nie za słodkie.
OdpowiedzUsuńNo nie powiem: na sam widok zgłodniałam. Chętnie spróbuję tego przepisu, bo poza wyglądem - nazwa też kusi. No i czekolada mmmmmmm.....
OdpowiedzUsuńZapraszam: blonddreamer.blogspot.com
Wygląda tak smacznie...! ;)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńMEGA APETYCZNIE WYGLĄDA :)
OdpowiedzUsuńchyba biegne do sklepu po składniki
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuń