Witajcie,
To było moje pierwsze spotkanie z tym chlebkiem i od razu strzał w dziesiątkę. Uwierzcie mi jest przepyszny. Nie jest to jednak taki zwykły, tradycyjny chleb. Powiedziałabym, ze raczej przypomina ciasto. Jest wilgotny i słodki i należy do jednych z najpopularniejszych słodkich chlebków w Stanach Zjednoczonych. Oprócz smaku niewątpliwą jego zaletą jest to jak łatwo i szybko się go przygotowuje.
Przepis na rozpływający się w ustach chlebek bananowy, który robiłam pierwszy raz znalazłam na stronie mojewypieki.com
SKŁADNIKI
3 - 4 dobrze dojrzałe banany
75 g roztopionego masła
ok. 3/4 szklanki cukru
(w zależności od tego jak bardzo słodki chlebek chcemy uzyskać)
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
(ja użyłam aromatu wanilinowego)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 szklanki mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Banany rozgniatamy w dużym naczyniu, a mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną. Do bananów dodajemy roztopione masło i mieszamy je razem. W osobnym naczyniu mieszamy razem cukier, wanilię i lekko roztrzepane jajko. Całość dodajemy do masła i bananów, mieszamy. Na sam koniec dodajemy mąkę z sodą oczyszczoną i całość mieszamy do połączenia się składników. Tak gotową masę wkładamy do keksówki wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną. Piec 50 60 min w temperaturze 170 stopni to tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
__________________________________________________
POZDRAWIAM KATARZYNA
Uwielbiam chlebek bananowy - pyszne i proste w przygotowaniu ciasto :)
OdpowiedzUsuńJadłam i bardzo lubię, jest świetny
OdpowiedzUsuńmmmm.... musi być pyszny
OdpowiedzUsuńJuż wiele razy taki robiłam, uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuń