Witajcie,
Każda chwila jest dobra by osłodzić sobie życie jakimś ciachem czy ciasteczkiem ;) niemniej jednak niedziele uważam za takie szczególne, spokojne, leniwe, takie w których nie powinno nam zabraknąć wspólnego obiadu no i słodkości. Zapach unoszącego się po domu niedziela pieczonego ciasta jest po prostu magiczny. Pamiętam jak co niedziela u babci zawsze na obiad było ciasto - najczęściej babka cytrynowa, którą w jej wydaniu uwielbiam. Myślę, że swoim dzieciom i mężowi w każdą niedzielę będę się starała w przyszłości osłodzić tak życie.
Zatem skoro jest niedziela osłodzę Wam trochę życie ;) Natchniona kopcami zostawianymi na trawie przez kreta, z którym walkę nieustannie to czy Marcin mam dla Was na dzisiaj właśnie Kopiec Kreta. Już nie pamiętam kiedy go ostatnio jadłam...
Kopiec Kreta
Ciasto czekoladowe:
150 g gorzkiej czekolady
120 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100g margaryny
100g mąki pszennej
25g mąki ziemniaczanej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
4 banany
500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
3 śnieżki
400g słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
ok. 50g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie ciasta: łamiemy czekoladę na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Miksujemy razem: cukier i cukier waniliowy, jajka, margarynę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miksujemy ok. 2 minuty aż powstanie nam jednolite ciasto. Na samym końcu dodajemy chłodną ale jeszcze płynna roztopioną czekoladę. Powstałe ciasto wkładamy do tortownicy o średnicy 26 cm, uprzednio wysmarowanej margaryna i posypanej mąka. Ciasto pieczemy w piekarniku przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
- W upieczonym cieście wydrążamy środek pozostawiając mu tylko dno i boki. Wydrążone ciasto natomiast kruszymy.
- W powstałym wgłębieniu układamy połówki z trzech bananów.
- Ostatniego banana natomiast rozgniatamy widelcem tworząc z niego papkę i ucieramy z twarogiem, cukrem i cukrem waniliowym.
- Czekoladę siekamy na małe kawałki. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śnieżką i mieszamy ją delikatnie z serem, dodając na samym końcu delikatnie kawałki czekolady.
- Powstałą masę serowa wykładamy na ciasto i formujemy kopiec.
- Uformowaną masę posypujemy od góry pokruszonym ciastem. Można je lekko docisnąć aby nie spadało.
- Powstałe ciasto wkładamy lodówki.
jakieś dziwne kolory mi tu wyszły |
__________________________________________
POZDRAWIAM KATARZYNA SKOK
POZDRAWIAM KATARZYNA SKOK
Chętnie bym takie ciasto zjadła ;)
OdpowiedzUsuńHej :)
OdpowiedzUsuńRegularnie czytam blogi takiej treści jak Twój :) Podoba mi się tu :)
Zapraszam Cię więc do siebie, na pewno znajdziesz coś dla siebie:)
http://hushaaabye.blogspot.com
Rybryczka obserwowanych czeka na Ciebie :)
Pozdrowienia :):*
Wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńNa pewno jest przepyszne :)
I ja już nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam kopiec kreta, ale przyznaję się bez bicia, że narobiłaś mi na niego ochoty :)) Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńBuziaki,Magda
PS.Zapraszam na nową notkę
wow, nie wiedzialam, ze mozna go przyrzadzic bez gotowca w torebce :D
OdpowiedzUsuńtyle pracy to nie dla mnie, ale domyslam sie, ze smakuje duzo lepiej niz to ciasto Dr Oetkera :)
Wygląda przepysznie! Na pewno sama wypróbuję.:D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie: makeup-by-cropka.blogspot.com
No dzięki wielkie, właśnie narobiłaś mi apetytu na słodycze.
OdpowiedzUsuńMmm, jakie smakołyki ♥
OdpowiedzUsuńnie tam :D
OdpowiedzUsuńmmm <3 smaczne!
OdpowiedzUsuńP.S Zapraszam http://www.facebook.com/SkullIsCoolJewelry
Zjadłabym! <3
OdpowiedzUsuńodezwij się do mnie na maila to się dogadamy (kamisiamamisia@gmail.com) ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję (:
MNIAM! i fajny blog, może obserwujemy?
OdpowiedzUsuńaa jak smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmniaaam :D:D kiedys moze sama zrobie!
OdpowiedzUsuńjakie super! *_°
OdpowiedzUsuńlubię to ! ;) jadłam go tylko w wersji z torebki, ale taki na pewno jest smaczniejszy :)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione ciasto ♥
OdpowiedzUsuńJa też robiłam kopiec kreta, ale w inny sposób. Był bajecznie pyszny:) Twój też fajnie wygląda
OdpowiedzUsuńOn chyba zawsze wychodzi pyszny ;p
Usuń