niedziela, września 16, 2012

PRZEPIS NA KOPIEC KRETA




Witajcie,


Każda chwila jest dobra by osłodzić sobie życie jakimś ciachem czy ciasteczkiem ;) niemniej jednak niedziele uważam za takie szczególne, spokojne, leniwe, takie w których nie powinno nam zabraknąć wspólnego obiadu no i słodkości. Zapach unoszącego się po domu niedziela pieczonego ciasta jest po prostu magiczny. Pamiętam jak co niedziela u babci zawsze na obiad było ciasto - najczęściej babka cytrynowa, którą w jej wydaniu uwielbiam. Myślę, że swoim dzieciom i mężowi w każdą niedzielę będę się starała w przyszłości osłodzić tak życie.

Zatem skoro jest niedziela osłodzę Wam trochę życie ;) Natchniona kopcami zostawianymi na trawie przez kreta, z którym walkę nieustannie to czy Marcin mam dla Was na dzisiaj właśnie Kopiec Kreta. Już nie pamiętam kiedy go ostatnio jadłam...

Kopiec Kreta


Ciasto czekoladowe:

150 g gorzkiej czekolady
120 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100g margaryny
100g mąki pszennej
25g mąki ziemniaczanej
3 jajka
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

4 banany
500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
3 śnieżki
400g słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
ok. 50g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)

Sposób przygotowania:



  1. Przygotowanie ciasta:  łamiemy czekoladę na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Miksujemy razem: cukier i cukier waniliowy, jajka, margarynę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miksujemy ok. 2 minuty aż powstanie nam jednolite ciasto. Na samym końcu dodajemy chłodną ale jeszcze płynna roztopioną czekoladę. Powstałe ciasto wkładamy  do tortownicy o średnicy 26 cm, uprzednio wysmarowanej margaryna i posypanej mąka.  Ciasto pieczemy w piekarniku przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.  Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
  3. W upieczonym cieście wydrążamy środek pozostawiając mu tylko dno i boki. Wydrążone ciasto natomiast kruszymy.
  4. W powstałym wgłębieniu układamy połówki z trzech bananów.
  5. Ostatniego banana natomiast rozgniatamy widelcem tworząc z niego papkę i ucieramy z twarogiem, cukrem i cukrem waniliowym.
  6. Czekoladę siekamy na małe kawałki. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śnieżką i mieszamy ją delikatnie z serem, dodając na samym końcu delikatnie kawałki czekolady.
  7. Powstałą masę serowa wykładamy na ciasto i formujemy kopiec.
  8. Uformowaną masę posypujemy od góry pokruszonym ciastem. Można je lekko docisnąć aby nie spadało.
  9. Powstałe ciasto wkładamy lodówki.

jakieś dziwne kolory mi tu wyszły








__________________________________________
POZDRAWIAM KATARZYNA SKOK