Witajcie,
Dzisiaj mam dla was przepyszne ciasto. Chyba dawno nie było nic kulinarnego. Ciasto jest słodkie i za sprawą cytrusa delikatnie kwaskowate. Wydaje się takie lekkie i orzeźwiające. Po prostu pyszne! Wyobraźcie sobie jak musi smakować w letnie upały.
SKŁADNIKI
- 4 limonki (ja użyłam tylko 1 cytryny i dla mnie to było wystarczająco)
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 80 ml gorącej wody (do rozpuszczenia żelatyny)
- 250 g herbatników (mogą być z czekoladą)
- 100 g masła
PRZYGOTOWANIE
Cytryny/limonki sparz wrzącą wodą i dokładnie umyj, a następnie zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Masło wraz z pokruszonymi herbatnikami zmiksuj w blenderze i przesyp na formę do tarty. Całość ugnieć, aż wypełnią one cały spód i boki (ja boki pominęłam). Utworzony spód wstaw do lodówki na pół godziny. W tym czasie ubij śmietanę, dodaj mascarpone, skórkę z limonki, sok i cukier. Całość zmiksuj. Dodaj następnie rozpuszczoną żelatynę - przed dodaniem jej do masy koniecznie trzeba ja lekko przestudź. Miksuj szybko, aż składniki się połączą. Powstała masę wylej na schłodzony spód. Ciasto, przed podaniem, powinno stać w lodówce co najmniej dwie godziny.