Witajcie,
Niedawno obchodził urodziny mój mąż i z tej okazji przygotowałam dla niego tort bezowy z truskawkami i kremem z masy kajmakowej. Jak się łatwo możecie domyśleć był on obłędnie przepyszny i niesamowicie słodki. Lekko kwaskowate truskawki idealnie komponowały się ze słodyczą bezy i kremu. Niemniej jednak jak wiadomo beza to głównie białka i przy jej wykonywaniu pozostaje nam sporo żółtek. Zastanawiałam się, więc nad tym na co przerobić pozostałe żółtka. Po przeszperaniu internetu dzięki stronie kotlet.tv postał równie obłędnie słodki krem Pastissiere.
SKŁADNIKI
1 szklanka cukru
(z tej ilości cukru krem wychodzi bardzo słodki)
5 żółtek
1/4 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 łyżka masła
1 laska wanilii
PRZYGOTOWANIE
Mleko podgrzewamy w garnku wraz z wanilią z laski wanilii. Na czas gotowania możemy wrzucić również laskę wanilii. W między czasie zajmujemy się ubiciem żółtek z cukrem na kogel. Gdy żółtka będą już ubite dodajemy mąkę i ciągle mieszając dodajemy stopniowo gorące mleko. Całość przelewamy ponownie do rondelka w którym gotowaliśmy mleko i podgrzewamy do czasu, aż cała masa zgęstnieje. Krem jest niesamowicie słodki i pyszny. Stworzy niesamowite połączenie z kwaskowatymi owocami. Smacznego!
POZDRAWIAM KATARZYNA
Wygląda pysznie! Na pewno spróbuję coś takiego zrobić :) Zapraszam do siebie!:*
OdpowiedzUsuńZachęcam i ostrzegam, że jest niebotycznie słodki! :)
UsuńOjeju, ale bym chętnie taki spróbowała :) może sama kiedyś zrobię :)
OdpowiedzUsuńZachęcam! :)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńI tak samo smakuje ;)
Usuńo nie... jest prawie pierwsza w nocy a ja to chce...
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że to przygotuję, już jutro się za to wezmę. Będzie to dobry deser po maturach :P
Przepraszam, ale po maturach to zdecydowanie się należy! :)
UsuńNie tylko wygląda :D
OdpowiedzUsuń