niedziela, maja 08, 2016

PRZEPIS NA KREM PATISSIERE

Witajcie,


Niedawno obchodził urodziny mój mąż i z tej okazji przygotowałam dla niego tort bezowy z truskawkami i kremem z masy kajmakowej. Jak się łatwo możecie domyśleć był on obłędnie przepyszny i niesamowicie słodki. Lekko kwaskowate truskawki idealnie komponowały się ze słodyczą bezy i kremu. Niemniej jednak jak wiadomo beza to głównie białka i przy jej wykonywaniu pozostaje nam sporo żółtek. Zastanawiałam się, więc nad tym na co przerobić pozostałe żółtka. Po przeszperaniu internetu dzięki stronie kotlet.tv postał równie obłędnie słodki krem Pastissiere.



SKŁADNIKI


1 szklanka cukru
(z tej ilości cukru krem wychodzi bardzo słodki)
5 żółtek
1/4 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 łyżka masła
1 laska wanilii

PRZYGOTOWANIE


Mleko podgrzewamy w garnku wraz z wanilią z laski wanilii. Na czas gotowania możemy wrzucić również laskę wanilii. W między czasie zajmujemy się ubiciem żółtek z cukrem na kogel. Gdy żółtka będą już ubite dodajemy mąkę i ciągle mieszając dodajemy stopniowo gorące mleko. Całość przelewamy ponownie do rondelka w którym gotowaliśmy mleko i podgrzewamy do czasu, aż cała masa zgęstnieje. Krem jest niesamowicie słodki i pyszny. Stworzy niesamowite połączenie z kwaskowatymi owocami. Smacznego!






__________________________________________________
POZDRAWIAM KATARZYNA