Witajcie,
Wakacyjny czas to idealny moment na pyszne i lekkie dania, szczególnie z owocami. Teraz królują jagody, które w połączeniu z kwaśną śmietaną smakują obłędnie smacznie. Taki obiad robi się błyskawicznie, bo dosłownie tyle ile trwa ugotowanie makaronu. Smakuje zarówno na ciepło jak i chłodno. Może być bardziej słodka lub lekko kwaśna w zależności kto co lubi. Mowa o makaronie z jagodami i śmietaną czyli prostej i smakowitej propozycji na letni obiad.
SKŁADNIKI
makaron np. kokardki
śmietana 18%
jagody
cukier
sól
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie przesypujemy jagody do miski i zasypujemy cukrem. Jeśli chcemy aby jagodowy sos był bardziej kwaśny dodajemy odrobinę mniej cukru. Wszystko mieszamy, a cześć jagód dodatkowo rozgniatamy widelcem, aby wydobyć z nich ich sok. Im więcej jagód rozgnieciemy w ten sposób tym bardziej fioletowy kolor będzie miał nasz sos. Do tak przygotowanych jagód dodajemy śmietanę i całość mieszamy. Ugotowany makaron odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy jagodami ze śmietaną. Uwierzcie mi, palce lizać! Smacznego!
I N N E P R Z E P I S Y Z J A G O D A M I
POZDRAWIAM KATARZYNA
Oj zjadłabym sobie takie pyszności :)! Chociaż bardziej pasują mi z jagodami pierogi, ale makaron też zdarzało mi się jeść :).
OdpowiedzUsuńJejku ślinka cieknie :) jutro zrobię na obiadek :*
OdpowiedzUsuńuwielbiam jagody z makaronem, ale i też wersję z truskawkami
OdpowiedzUsuń