sobota, kwietnia 22, 2017

PRZEPIS NA SZPARAGI Z JAJKIEM SADZONYM

szparagi z jajkiem sadzonym

Witajcie,


Przyznam się "bez bicia", że nigdy nie próbowałam szparagów. Zawsze chciałam ale przypominało mi się o nich dopiero kiedy kończył się na nie sezon. I tym oto sposobem szparagów nigdy nie zdążyłam zjeść. Tej wiosny w końcu się udało! Na szczęście wpadły mi w oko dzięki czemu mogłam je kupić i zjeść. Muszę przyznać, że mi bardzo smakują, choć mój mąż woli brokuły czy kalafiory, które jego zdaniem są znacznie smaczniejsze.

SKŁADNIKI


5 szt. zielonych szparagów
1 jajko
masło do usmażenia jajek i do gotowania szparagów
sól, pieprz, cukier
u mnie dodatkowo kupiona w Biedronce glazura z czarnej porzeczki

PRZYGOTOWANIE


Przed gotowaniem szparagi należy umyć i obciąć im zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 długości szparaga). Jak udało mi się doczytać szparagi najlepiej gotować na stojąco. Ja niestety nie miałam takiej możliwości więc moje szparagi gotowane były tradycyjnie, całe bezpośrednio w wodzie w garnku w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru i odrobiną masła dodaną do wody. Szparagi gotowałam na wolnym ogniu, pod przykryciem ok 8 min. do czasu aż zmiękły. Ugotowane szparagi w całości odcedzamy i układamy na talerzu. Na patelni rozpuszczamy masło, a na nie wbijamy jajko. Smażymy je podlewając lekko masłem do czasu, aż zetnie się białko. Tak usmażone sadzone jajko układamy na szparagach, solimy i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. U nas dodatkowo całość polana została kupioną w Biedronce glazurą z czarne porzeczki.

Smacznego!


szparagi z jajkiem sadzonym

szparagi z jajkiem sadzonym

__________________________________________________
POZDRAWIAM KATARZYNA

2 komentarze:

  1. Uwielbiam szparagi <3 pięknie to danie przygotowane przez Ciebie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Staram się odpowiadać na komentarze bezpośrednio pod postami ;)
Dziękuję za wszystkie komentarze :)
Będzie mi miło jeśli zaobserwujesz - daj znać a się odwdzięczę !