niedziela, października 18, 2015

PRZEPIS NA MAKARON ZE ŚWIEŻYMI GRZYBAMI

Witajcie,


Nie ma to jak mąż, który w wolny dzień wstanie i sam z własnej woli wybierze się do lasu na grzyby. Wróci z pełnym koszykiem, sam przejrzy i wyczyści. Potem obgotuje i sam dobrowolnie zrobi obiad. Ja to mam szczęście, nieprawdaż? Taki mąż to skarb, no gdyby jeszcze pozmywał byłby istnym spełnieniem marzeń. Zapraszam zatem na przepyszny sos grzybowy z makaronem w wersji mojego męża.


SKŁADNIKI

(3, 4 porcje)

świeże grzyby (u nas: borowiki, podgrzybki, opieńki, koźlaki, czerwone łebki) - ok. 0,5 l obgotowanych grzybów
boczek - ok. 300 g
śmietana 18% - 330 g
cebula - 1 duża
makaron (w naszym przypadku były to świderki ale dobrze sprawdzą się również np. rurki) - opakowanie
oliwa - 1 łyżka
sól, pieprz
pieprz cytrynowy
oregano
rozmaryn


PRZYGOTOWANIE



  1. Grzyby czyścimy i kroimy w mniejsze kawałki. Mniejsze grzyby takiej jak np. opieńka zostawiamy w całości. Wszystkie pokrojone grzyby wrzucamy do zimnej wody i stawiamy na gazie. Gotujemy 5 minut od zagotowania się wody. Ugotowane grzyby odcedzamy.
  2. W tym czasie nastawiamy osoloną wodę na makaron i po zagotowaniu wody gotujemy go według przepisu na opakowaniu.
  3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy boczek. W tym czasie kroimy cebulę w piórka, dodajemy ją do boczku i podsmażamy razem. 
  4. Kiedy boczek się usmaży, a cebula zeszkli na patelnię dodajemy obgotowane i odcedzone grzyby. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy.
  5. Całość doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym oraz oregano.
  6. Na sam koniec dodajemy śmietanę i chwilę dusimy całość, aż całość zgęstnieje.
  7. Sos śmietanowo grzybowy podajemy z makaronem i dekorujemy na koniec listkami rozmarynu.





__________________________________________
POZDRAWIAM KATARZYNA