Witajcie,
W naszym ogródku dojrzał już do zerwania szpinak. Część zamroziliśmy na późniejsze pory roku ale z reszty postanowiliśmy przygotować coś lekkiego i świeżego. Wiem, że są osoby, dla których szpinak jest jedynie koszmarem z dzieciństwa, jednak ja go po prostu uwielbiam. Świeży czy mrożony często i chętnie ląduje na moim, nie tylko obiadowym stole. Najbardziej uwielbiam go w akompaniamencie z łososiem ale na to niestety pozwolić sobie za często nie mogę. Dzisiaj zatem zapraszam na świeży szpinak wraz z makaronem penne, suszonymi pomidorami i serem feta.
SKŁADNIKI
makaron penne
świeży szpinak
suszone pomidory
ser feta
cebula
czosnek
niewielka ilość oleju
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Makaron penne gotujemy w osolonej wodzi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju aż cebula się zeszkli . Dodajemy świeży szpinak i podsmażamy. Szpinak przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy suszone pomidory i podgrzewamy jeszcze chwilę. Szpinak z pomidorami wykładamy na makaron i posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta. Całość dodatkowo polać możemy oliwą w której znajdowały się pomidory.
_____________________________________________
POZDRAWIAM KATARZYNA