sobota, kwietnia 01, 2017

PRZEPIS NA BABKĘ CYTRYNOWĄ

Witajcie,


Ja jestem totalną wielbicielką babek, od zawsze. Do tej pory kiedy przyjeżdżam do babci kupuje specjalnie dla mnie takie pisakowe cytrynowe ciasto robione jak babkę. Babka cytrynowa jest również obowiązkowym ciastem na moim stole świątecznym bez, którego nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych. Ma cudownie orzeźwiający cytrynowy, cudowne żółciutkie wnętrze, a do tego jest lekka, puszysta i delikatnie wilgotna co w ciastach uwielbiam. W tej babce zakochałam się całkowicie.

Przepis znalazłam na stronie smakolykibereniki.


przepisy wielknocne

SKŁADNIKI


25 dag mąki pszennej
4 jajka
25 dag margaryny
20 dag cukru pudru
1 duża cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE



W pierwszej kolejności oddzielamy białka od żółtek. Białka na razie odkładamy, a żółtka ucieramy wraz z masłem i cukrem na puszystą masę. Cytrynę dokładnie myjemy i parzymy. Skórkę ścieramy na na najdrobniejszej tarce i wyciskamy z niej cały sok. Tak przygotowaną cytrynę dodajemy do żółtkowej masy i ponownie miksujemy. Do masy dodajemy również mąkę i proszek do pieczenia i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej i gęstej konsystencji. Gdy masa będzie już gotowa zajmujemy się przygotowaniem wcześniej odłożonych białek. Ubijamy je wraz ze szczyptą soli na sztywną piane, a następnie dodajemy do gotowej masy, mieszając delikatnie łyżką do połączenia się obu mas. Formę do babki smarujemy tłuszczę i oprószamy mąką. Następnie masę przekładamy do formy do 2/3 jej wysokości. Wyrównujemy wierzch i wsadzamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 - 190 stopni. Babkę pieczemy przez 40 - 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy jest już sucha w środku. Upieczoną babkę odstawiamy do wystudzenia, posypując cukrem pudrem lub polewając lukrem. Moja na zdjęciach jest "goła" ponieważ tylko taką lubi mój mąż.

przepisy wielknocne

przepisy wielknocne

przepisy wielknocne

_____________________________________________
POZDRAWIAM KATARZYNA