Witajcie,
Sezon jabłkowy w pełni. Ja mam to szczęście, że na podwórku w miejscu gdzie pracuje rośnie kilka jabłonek. Dzięki temu mam stały i darmowy dostęp do jabłuszek i ostatnio często goszczą na moim stole, szczególnie w postaci deserów. Najczęściej co weekend przygotowuję szarlotki i jabłeczniki w różnych odsłonach i postaciach. Niedawno odkopałam gdzieś stary przepis, który dostałam od mojej teściowej na tzw. szarlotkę dla leniwych czyli sypaną szarlotkę.
SKŁADNIKI
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru (ja dałam troszkę mniej bo miałam dość słodkie jabłka)
1 szklanka kaszy manny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
jabłka
cynamon
pół kostki masła
PRZYGOTOWANIE
Mieszamy w misce ze sabą mąkę, kaszę mannę oraz proszek do pieczenia. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i trzemy na tarce o dużych oczkach. Tortownicę smarujemy dokładnie masłem nie zapominając o bokach. Na dno wysypujemy 1/3 sypkiej masy. Na to wykładamy 1/2 startych jabłek, które dodatkowo możemy według uznania posypać cynamonem. Na pierwszą warstwę jabłek wysypujemy kolejną 1/3 sypkiej masy i na niej ponownie układamy pozostałe jabłka obsypane lekko cynamonem. Całość zasypujemy ostatnią 1/3 sypkiej masy. Wszystkie warstw lekko dociskamy aby składniki lepiej się połączyły. Na sam koniec na wierzchu układamy plastry margaryny. Kiedy ciasto będzie się piekło, masło roztopi się składniki cudownie się połączą. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Uwierzcie mi ciasto smakuje naprawdę rewelacyjnie.
S P R A W D Ź C I E K I L K A I N N Y C H M O I C H
C I A S T
Mój urodzinowy tort
Ciasto Nesquik
Tort bezowy
_____________________________________________
Kocham szarlotkę. Super przepis :)
OdpowiedzUsuńSzarlotkę uwielbiam w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńSzarlotka to ulubione ciasto mojego Narzeczonego, może jak pokaże mu przepis to upiecze ;)
OdpowiedzUsuńJadłam, bardzo lubie 😀
OdpowiedzUsuńYummy !
OdpowiedzUsuńO, takiej to ja jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuń